Istoria Parohiei

http://www.episcopia-italiei.it/index.php/ro/component/content/article/123-almanahul-episcopiei/3930-parohia-sfintele-femei-mironosite-modena

 

În anul 2006, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, în urma cererii unui număr de credincioşi, a luat fiinţă în provincia Modena Parohia ortodoxă română „Sfintele Femei Mironosiţe şi Sfântul Serafim de Sarov”. Prima Sfântă Liturghie s-a oficiat în noaptea Sfintelor Paşti, în biserica „San Bartolomeo” din via dei Servi nr. 13, pusă la dispoziţie de Curia Arhiepiscopiei de Modena. La această primă Sfântă Liturghie au participat nu mai puţin de 60 de credincioşi. 

Prin bunăvoinţa Arhiepiscopului de Modena, Excelența Sa Monseniorul Benito Cocchi, şi a Vicarului general de la acea dată, Monseniorul Paolo Losavio, începuturile activităţii pastorale s-au făcut în capela ce aparţine bisericii „San Bartolomeo”, în via Camatta 2. Întrucât capela avea o capacitate redusă (pentru aproximativ 50-60 persoane), după doi ani de activitate, s-a sugerat din partea Curiei de Modena utilizarea bisericii „San Bartolomeo”, biserică de proporţiile unei catedrale. Bucuroşi, am primit această propunere, mai ales pentru faptul că spaţiul liturgic nu mai făcea faţă numărului credincioşilor ce participau la Sfânta Liturghie.

Primul şi actualul paroh al parohiei “Sfintele Femei Mironosiţe şi Sfântul Serafim de Sarov” Modena este Pr. Dr. Constantin Totolici, născut la 12 iulie 1971 în oraşul Galaţi, absolvent al Facultăţii de Teologie “Sf. Andrei Şaguna” din Sibiu, al studiilor de masterat, iar, din anul 2010, doctor în teologie la Catedra de Patristică şi Patrologie, sub îndrumarea PC Arhid. Prof. Dr. Constantin Voicu, la aceeaşi facultate.

 În anul 1995, PC Pr. Constantin Totolici s-a căsătorit cu prezbitera Anca Doina Totolici, născută la 16 iunie 1974 în Sibiu, înainte de căsătorie numindu-se Aprodu. În anul 1997, în data de 17 martie, în familia preotului Constantin şi a prezbiterei Anca Totolici vede lumina zilei fetiţa Teodora.

Din anul 2006 până astăzi, comunitatea s-a înmulţit şi întărit. Organizându-se diferite activităţi religios-culturale: hramuri, serbări cu copiii din parohie, întâlniri sportive cu parohii catolice din Modena (ex. meci de fotbal urmat de agapă creştină), un mic cinefestival (proiecţii de film), festivalul portului popular, concerte (în două rânduri, 2011 şi 2012, a fost invitată corala „Psalmodia Varadiensis” din Oradea, sub conducerea muzicală a PC Pr. Conf. Dr. Mihai Brie, de la Facultatea de Teologie a Universităţii din Oradea, care a susţinut concerte în biserica „San Bartolomeo”, în Domul din Modena şi în biserica “Sant’Agostino”.

În fiecare duminică dimineaţa se desfăşoară cursurile şcolii parohiale, unde, alături de religie, copiii mai învaţă limba şi literatura română, precum şi istoria şi geografia României. Şcoala duminicală îşi desfăşoară activitatea în sacristia bisericii, sub îndrumarea doamnei învăţătoare Geanina Berim. Copiii pregătesc cu ocazia diferitelor sărbători şi spectacole de cântec şi poezie, precum şi piese de teatru. Cu toate greutăţile, implicarea doamnei învăţătoare şi a copiilor este lăudabilă şi vrednică de urmat.

Răspunsurile la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie sunt date în fiecare duminică şi sărbătoare de un frumos cor, ale cărui baze au fost puse în anul 2007 de doamna Ana Muraru. Conducerea corului (deja format) a fost preluată în ultimii ani de doamna Oana Gănescu, soprană cu studii de specialitate la Conservatorul din Iaşi.

Încă din primii ani, una dintre preocupările importante a fost împodobirea bisericii cu tot ce este necesar, pentru o bună desfăşurare a activităţilor de cult, astfel încât parohia nu duce lipsă de nimic. Obiectele au fost fie cumpărate din România, fie primite de la credincioşi, sub formă de donaţie.

O altă preocupare, foarte importantă, a fost întărirea parohiei şi a legăturilor de dragoste şi frăţietate între credincioşi. Permanent, la sfintele slujbe săvârşite în parohiile vecine, credincioşii parohiei Modena l-au însoţit pe preot, pentru folosul duhovnicesc al împreună-rugăciunii, dar şi pentru întărirea relaţiilor de frăţietate şi dragoste.

Nici latura socială nu a fost uitată, potrivit cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos „Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti mai mici ai Mei, Mie Mi-aţi făcut” (Mt. 25, 40). Îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos la filantropie vine în continuarea slujirii liturgice, chemaţi fiind a sluji aproapelui nu numai cu cuvântul, ci şi cu fapta, căci mai fericit este a da decât a lua! Şi iată că anul 2012 a însemnat pentru parohie o adevărată probă de filantropie. Cutremurele repetate, care au produs mari dezastre în zonele nordice ale provinciei Modena, au lăsat zeci de mii de oameni fără un acoperiş şi fără posibilitatea unei minime existenţe. Astfel, atât din parohie, cât şi din întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Italiei s-au pornit convoaie cu ajutoare, constituindu-se din hrană, apă, corturi, paturi de campanie, cearceafuri, haine etc., într-un cuvânt tot ceea ce era necesar. Într-adevăr, atunci s-a putut vedea cât de bine au înţeles credincioşii mesajul iubirii faţă de aproapele! 

5 X 1000