Credincioși ai Parohiei Sfintele Femei Mironosițe și Sfântul Serafim de Sarov,pe urmele sfinților

Sâmbătă, 23 mai 2015, cu toate că vremea a fost nu tocmai favorabilă unui pelerinaj, credincioși ai Parohiei Sfintele Femei Mironosițe și Sfântul Serafim de Sarov din Modena, însoțiți de Parohul lor, P. C. Protoiereu Dr. Constantin Totolici, s-au deplasat în localitatea Nonantola pentru a vizita Abația (Mânăstirea) dedicata Sfântului Silvestru I, papa al Romei, dar și pentru a venera Sfintele Moaște care protejează nu numai Abația, ci și întreaga comunitate nonantolana!

Astfel, alături de Moaștele întregi  ale Sfântului Silvestru I, credincioșii noștri au putut să se mai închine moaștelor Sfinților Teopempt și Teona, Sfintelor fecioare Anseride și Fosca, dar și întemeietorului mănăstirii, abatele Anselm, care, la anul 752, a pus piatra de temelie!

Alături de toate aceste Sfinte Moaște, cea mai importantă Relicvă la care ne-am închinat este o bucată din Lemnul Sfintei Cruci a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, înaintea căreia, credincioșii ortodocși, spre plăcuta surpriză a gazdelor catolice, au rostit (psalmodiat) Acatistul Sfintei Cruci.

Multe din Sfintele Moaște se află “expuse” în Muzeul Abației, din păcate numai spre “simpla vizitare”, alături de țesături bizantine (din secolele IX-X), dar și de alte obiecte care au fost descoperite cu ocazia refacerii bisericii abațiale în anii ‘70.

Bijuteria arhitectonica a Abației de la Nonantola o constituie Cripta cu cele 64 de mici coloane, una din cele mai largi cripte romanice din Europa. Impresionează în mod deosebit capitelurile din zona absidala (absida altarului), clasificate de către specialiștii în artă ca fiind capiteluri longobardo-nonantolane, unice in lume în acest stil, și care au fost datate ca aparținând secolului al VIII-lea creștin. În Criptă “odihnesc” parte din Sfintele Moaște ce se află în Muzeu, afara însă de Lemnul Sfintei Cruci.

Abația de la Nonantola, întemeiată, așa cum spuneam, la anul 752, devine în scurt timp un centru spiritual cât se poate de important în lumea occidentală (într-o anumită perioadă numărând cca. 800 călugări), ceea ce face ca, la anul 804, abatele Petru, succesorul lui Anselm, să fie trimis ca ambasador la Constantinopol, alături de episcopul Amalario de Treviri, de către împăratul Carol cel Mare!

Gazda acestui pelerinaj, dar, în același timp, și ghidul nostru a fost parohul Nonantolei, Don Alberto Zironi, care timp de doua ore și jumătate, cu multa răbdare și cu foarte mult profesionalism, ne-a condus prin minunata spiritualitate a abației nonantolane, prezentându-ne în același timp și Pieve de Nonantola, de origine romanica, dedicată Sfântului Arhanghel Mihail. Pieva de Nonantola aparține secolului al IX-lea creștin și prezintă încă elemente originale în absida altarului. Tot aici se află expusă o copie fidelă a Giulgiului de la Torino (în mărime naturală!), pe care am avut bucuria să-l privim pe îndelete, nefiind nevoie a lăsa locul celor ce veneau în urma noastră!

Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate!

A consemnat,Prezbitera Anca Doina Totolici

5 X 1000